FIOD houdt 4 mensen aan voor handel in merkvervalste kleding

De FIOD heeft gisteren 4 verdachten aangehouden die zich vermoedelijk op grote schaal bezighielden met de import en handel in merkvervalste kleding.

De importeur, iemand die de kleding voorzag van labels en logo’s en een handelaar en zijn compagnon zijn aangehouden.

 

De FIOD deed doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Almere, Amsterdam en Rijsenhout. Hierbij is beslag gelegd op kleding, ongeveer 20.000 euro contant geld en apparatuur om kleding en schoenen te voorzien van merknamen. Ook is beslag gelegd op administratie.

Verdachten handelden in kleding in het duurdere segment. Het onderzoek is gestart na binnengekomen informatie bij de FIOD en een rapport van Interro Recherchediensten.

Merkenfraude en criminele organisaties

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang. Ook is aangetoond dat geld dat verdiend wordt met de handel in namaak wordt gebruikt voor de financiering van misdaad en criminele organisaties.

Merkhouders lijden schade door de handel in namaakartikelen. Daarnaast veroorzaakt deze illegale handel uiteraard meer schade, zoals het uitblijven van belastingen, schade door fraude met (bijvoorbeeld) uitkeringen, maar ook doordat retailers minder klanten in hun winkels krijgen, hetgeen gevolgen heeft voor het werkloosheidscijfer (en dus óók weer uitkeringen).

Laat een reactie achter