Dakdekker. Een fysiek zwaar beroep. Je zal maar steeds die ladder op moeten klauteren met je gasflessen, rollen dakbedekking en gereedschap. Dat moet de betrokkene in het onderzoek van Interro ook gedacht hebben.

In dit artikel lees je hoe een medewerker van een dakdekkersbedrijf niet voor zijn werkgever kon werken, maar ondertussen wel elders aan het werk was.

Vanaf de dag dat hij zich ziek meldde bij zijn werkgever druppelden de signalen binnen. De rugklachten van deze medewerker zouden wel meevallen, hij had al meermaals aangegeven zich niet meer prettig te voelen bij zijn werkgever. Een telefoontje van de werkgever naar de woning van betrokkene, met de bedoeling belangstellend te informeren naar zijn gezondheidstoestand, werd niet beantwoord: kennelijk was betrokkene niet thuis.

De eerste observatie was voldoende…

De werkgever vroeg Interro om deze medewerker eens ‘nader te bekijken’. Bij de eerste de beste observatie werd het vermoeden van de werkgever al bevestigd: het personeelslid bewoog zich, kennelijk ongehinderd door welk fysiek ongemak dan ook, voort. De voortuin werd ontdaan van onkruid, de oprit van de woning kreeg een schoonmaakbeurt met de hogedrukreiniger. Vanzelfsprekend maakten de observanten videomateriaal van deze activiteiten.
Toch werd besloten de observaties nog even voort te zetten: wellicht had de zieke werknemer ‘een goede dag’ immers.

In de daaropvolgende dagen werd duidelijk dat er aan de rug van de man weinig mankeerde. Op drie opeenvolgende ochtenden werd de betrokkene thuis opgehaald door een man in een witte bestelbus, die vervolgens naar een bouwproject reed.

Waterdicht bewijs

De betrokkene was, zo bleek, prima in staat op dit bouwproject de werkzaamheden te verrichten, waarvan hij tegen zijn werkgever had verteld dat ze veel te zwaar voor hem waren. De ladder op met rollen dakleer, de ladder af om gasflessen op te halen, en op het dak meermaals bukken en door de knieën om het dak keurig waterdicht te maken.

Waterdicht was ook het bewijs dat tegen deze man verzameld is. Videobeelden toonden zijn activiteiten aan en tijdens het gesprek dat medewerkers van Interro met hem hadden, viel hij snel door de mand. Na ons gesprek had deze fraudeur in ieder geval voldoende tijd om zijn onkruid te wieden……

Heb je het vermoeden dat jouw personeel fraude pleegt? Ontdek snel hoe je interne fraude kunt herkennen en voorkomen.

Interessant voor jouw netwerk?

Ons nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter