Frauduleus personeel – Herkennen en voorkomen

Frauduleus personeel

Stelen, onterecht ziek melden, het overtreden van een concurrentiebeding en corruptie op de werkvloer. Stuk voor stuk voorbeelden van frauduleus personeel. Maar hoe herken je dit gedrag en, misschien nog wel belangrijker, hoe los je het op?

In dit artikel lees je precies hoe je frauduleus personeel herkent en voorkomt.

De vier basisvormen van fraude

Wanneer we het hebben over fraude, kennen we vier basisvormen van fraude:

Geld – Financiële afdeling en kassa

Goederen – Magazijn en winkel

Gegevens – Administratie en R&D

Tijd – Internet, e-mail en buitendienst

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van fraude?

Fraude kan ontstaan door de meest uiteenlopende factoren. Het kan liggen aan de mentaliteit van je medewerker(s), maar ook aan de screening vooraf. Zo zou het kunnen dat jij als werkgever de persoon in kwestie destijds niet goed genoeg hebt gescreend en te weinig over diegene weet.
Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Zwakke controle en/of onvoldoende tijd voor controle;
 • Onvoldoende functiescheiding;
 • Geen sluitende administratie;
 • Onervarenheid van je medewerkers of van het management;
 • Onbekendheid op de werkvloer;
 • Blind en/of doof voor de signalen van frauduleus gedrag;
 • Het ontbreken van een duidelijk preventie- en/of integriteitsbeleid.

Hoe herken je frauduleus personeel?

Het frauduleus handelen van je werknemers, is dat moeilijk te herkennen? Het antwoord hierop is ja, frauduleus personeel is lastig te herkennen, maar er zijn wel signalen waar je op kunt letten, zoals:

 • Personeel dat andere collega’s naar huis stuurt en zelf langer blijft om af te sluiten en de kas op te maken;
 • Ziekmeldingen volgens een vast patroon, volgend op een gebeurtenis, tijdens vakantie of gecombineerd met de vakantie van kinderen, mooi weer, evenementen of altijd voor of na een weekend;
 • Klanten willen uitsluitend door een bepaalde verkoper worden geholpen en komen ‘later’ terug wanneer diegene afwezig blijkt te zijn;
 • Verkopen die buiten de kassa omgaan. Dit is meestal niet in ronde bedragen, maar in bedragen zoals € 9,95. Vaak is in de buurt van de kassa een bakje wisselgeld aanwezig;
 • Een frauduleuze medewerker heeft moeite met vakantie en/of delegeren;
 • Diegene is ook altijd bereid om over te werken of terug te komen op vrije dagen;
 • De medewerker heeft altijd alles op slot en is goed op de hoogte van de gang van zaken.

Wat te doen bij een vermoeden van fraude?

Je hebt het vermoeden dat er zich een fraudeur onder je personeel bevindt. Wat moet je nu doen? Je kunt natuurlijk niet zomaar iemand beschuldigen. Maar er zitten ook weer haken en ogen aan het bewijsmateriaal verzamelen. Je personeel heeft recht op privacy, daarom mag je niet zomaar camera’s ophangen of telefoongesprekken afluisteren. Het controleren van je personeel is echter niet verboden, maar houd wel rekening met de privacy.

Hoe voorkom je frauduleus personeel?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het voorkomen van fraude begint al bij de sollicitatieprocedure. Mocht het toch niet zijn gelukt om fraude te voorkomen en wil je fraude op een legale manier opsporen? Dan is het verstandig zijn om hier professionals voor in te schakelen. Je bent dan verzekerd dat het proces op een legale manier verloopt. Interro Recherchediensten is die professional. Bedrijfsrecherche zoals het hoort, of je bedrijf nu in Arnhem, Almere, Eindhoven, Tilburg of Breda gevestigd is.

Interessant voor jouw netwerk?

Ons nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter