Namaak. Onschuldig.. Toch?

Namaak onschuldigNamaak kopen. Veel eenvoudiger dan het bestellen van een biertje wanneer je 18 jaar bent. Instagram, Facebook Marktplaats, of 'gewoon' de rommelmarkt. Je struikelt over de merkvervalste artikelen. Of het nou om 'Björn Borg' ondergoed gaat, of om 'Michael Kors' of 'Louis Vuitton' handtassen, of dat je graag een paar goedkope Nikes wil scoren.

Een koopje ligt al gauw op de loer. Geef toe: je wil als jongere toch graag meetellen? Gezien worden in je 'merkkleding'? Zonder Gucci-petje en dito schoudertasje tel je toch niet mee in de 'squad'? Maar ja: een origineel is niet te betalen (dat heeft een reden!). Dus: neppe merkkleding kopen; op Instagram even zoeken, en hoppetaa: @merkkleding010, @goedkopeschoenen, noem ze maar op. Nep merkkleding, volop aanbod, niet te duur. OK, je moet er voor afspreken op de parkeerplaats van de McDonalds, of in een opslagbox van een self-storage bedrijf, maar ach. Bonnetje? Garantie? Nee, natuurlijk niet. Draagt die verkoper geen belasting af? Nou en, dat is toch niet jouw zorg? Huh? Hoezo raken mensen die in reguliere winkels werken hun baan kwijt, doordat veel mensen namaak kopen van louche handelaren, criminelen?

Criminelen? Ja, criminelen. Verkoop van namaak is strafbaar. Een misdrijf, zelfs. Artikel 337 van het Wetboek van Strafrecht. Met een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar strafbaar gesteld. Oké, oké, iemand krijgt echt geen 4 jaar gevangenisstraf wanneer er vanaf de zolderkamer wordt geprobeerd wat nep Ugg-laarzen te verkopen, maar heb je wel eens nagedacht over de herkomst van deze Uggs? Iemand die namaak koopt, helpt mogelijk ook de georganiseerde misdaad, want die heeft de productie en handel in namaak ontdekt. En indirect maakt die consument zelfs het plegen van aanslagen mogelijk, want ook terreurorganisaties zien de namaakindustrie steeds meer als een manier om aan geld voor hun activiteiten te komen. De broers Kouachi, plegers van de aanslag op Charlie Hebdo in 2015: gepakt voor de handel in nep-Nikes. De aanslagpleger uit Madrid, 2004: strafrechtelijk verleden voor handel in namaak. En meer voorbeelden. Genoeg redenen om de namaak tegen te gaan, toch?

Verschillende rapporten maken melding van een enorme groeimarkt, als het gaat om de handel in merkvervalste artikelen. Er zijn schattingen die zeggen dat 'namaak' inmiddels zo'n 10% van de wereldhandel zou bestrijken. 1,7 biljoen (...) dollar in 2015. Stelt u zich eens voor, wat er van dat geld allemaal gekocht is. En stelt u zich eens voor wat er met de wereldeconomie gebeurd zou zijn wanneer die 1,7 biljoen dollar in de 'reguliere' markt terecht gekomen zou zijn. Of in ieder geval het Nederlandse deel daarvan in 'onze' markt. Inclusief belastingafdracht, dus. Zou er dan gekort moeten worden op, laten we zeggen, de zorg? Zou de werkeloosheid dan net zo hoog zijn als hij nu is? Ok, die ene jongen uit de klas van 3 HAVO zou dan nu niet in een Philipp Plein t-shirt rondlopen, maar zou hij daar slechter van worden? En dat meisje van 2 straten verderop zou nu geen 'Michael Kors' handtas hebben, maar zou ze daarom minder leuk gevonden worden?

Namaak is schadelijk. Voor de economie, voor de gezondheid. Sigaretten, medicijnen. Enig idee wat er in een namaak-Viagratabletje zit? Nou.....niet veel waardoor uw 'prestaties' bevorderd worden, hoor! Troep. Regelrechte troep. As. Rattengif. Inkt. Talkpoeder. Zelfs amfetamine.

Interesse in meer achtergronden? Er is Nederlandstalige informatie beschikbaar op de website van VNO/NCW: Klik hier.
Een reactie plaatsen onder dit bericht of dit bericht delen mag vanzelfsprekend ook.

Interessant voor jouw netwerk?

Mijn nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter