Voor zeker € 400.000,- aan namaakartikelen onttrokken aan de markt

Grote vangst nepmerken namaakartikelenNamaakartikelen, de verkopers van deze artikelen profiteren van het reeds behaalde succes van populaire merken. Het kan om diverse artikelen gaan, kleding, zonnebrillen, tassen, horloges, maar bijvoorbeeld ook mobiele telefoons.

De regels omtrent namaakproducten zijn enigszins dubbel. De producten mogen namelijk niet gemaakt worden en het is verboden om ze te verhandelen of in te voeren. Per 1 juni 2016 is er echter een uitzondering op deze regel gemaakt. Je mag namelijk wel namaakproducten in het buitenland kopen en deze meenemen naar Nederland, dit wanneer deze producten alleen voor eigen gebruik zijn. Koop je 20 precies dezelfde t-shirts in diverse maten, dan heeft de douane wel door dat dit niet alleen voor eigen gebruik is.

Economische gevolgen namaakartikelen

De economische gevolgen van de verkoop van namaakartikelen is enorm. Dit gaat niet alleen om eventuele verkoopdaling van het merk zelf, maar bijvoorbeeld ook om de verdiensten die in veel gevallen witgewassen worden.

Interro heeft een enorme ‘vangst’ van namaakartikelen gehad in Rotterdam. Het ging hier voornamelijk om schoenen, kleding en tassen. Na onderzoek door Interro konden duizenden artikelen worden onttrokken aan de markt. Zeker € 400.000,- aan artikelen zullen de consument niet bereiken. Namens de opdrachtgevers van Interro is aangifte gedaan.

Naast economische gevolgen, schaden namaakartikelen de samenleving op meerdere manieren. De meest tastbare en herkenbare gevolgen zijn het mislopen van belastingen, de financiering van terrorisme en hogere werkeloosheid in de retail. Genoeg redenen om de namaak van producten tegen te gaan dus.

Interessant voor jouw netwerk?

Mijn nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter