Namaakproducten? Men stoort zich niet aan nep merkartikelen

Namaakproducten sigarettenMaakt ‘namaak’ deel uit van de moraliteit van ‘de mens’? Die vraag stel ik mezelf met regelmaat, wanneer ik reacties krijg van mensen die worden ‘betrapt’ op de verkoop van namaakartikelen, of van de ouders van minderjarige verkopers.

“Ach joh, het zijn toch geen drugs?”. Of: “Laat hem toch wat bijverdienen, waar maak je je druk om?”. Of: “Die merken hebben toch geld zat" en "laat hen blij zijn dat we reclame voor ze maken!”. Zo maar wat opmerkingen die via telefoon of email binnenkomen nadat mensen worden aangesproken op de onrechtmatigheid van de verkoop van namaakartikelen.

De verkopers (of ouders daarvan) gaan hierbij gemakshalve voorbij aan de schade die de handel in namaakartikelen toebrengt aan de economie. het is op verschillende internetpagina’s te lezen: handel in namaak is vaak de basis voor de financiering van grotere criminele daden, tot aan terrorisme toe. De LA Times schreef bijvoorbeeld: Cherif Kouachi, previously jailed for being part of a Paris network that sent volunteers to fight U.S. forces in Iraq, seemed to be moving into less sinister pursuits, reportedly including trafficking in counterfeit clothing and shoes. Cheerio Kouachi was één van de aanslagplegers op het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs….

Ook opvallend is het om te zien dat uit onze onderzoeken blijkt dat zelfs mensen die in overheidsdienst werkzaam zijn zich niet storen aan het feit dat er handel in namaak plaatsvindt. Een medewerkster van een Ministerie werd betrapt op de verkoop van illegale sigaretten, een medewerker van Rijkswaterstaat liep twee keer tegen de lamp, een medewerker van de Raad van de Kinderbescherming bleek ‘tevreden klant’ bij een verkoper van namaakartikelen. Vooral deze laatste 3 voorbeelden mogen toch op zijn minst ‘verbazingwekkend’ worden genoemd. Van overheidsdienaars zou je normaal gesproken een hoge(re) mate van moraliteit verwachten, maar kennelijk heeft ook die moraliteit zijn grenzen. Wanneer het eigen gewin belangrijk is bijvoorbeeld.

Interessant voor jouw netwerk?

Mijn nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter