Spookpersoneel, haal de bezem erdoor….

Niet aanwezig zijn op je werk, maar wel als aanwezig geregistreerd staan. In dit artikel lees je hoe een schoonmaakbedrijf erachter kwam dat een van haar medewerkers niet aanwezig was tijdens de reguliere werktijden. De vrouw in kwestie liet haar dochter de werktijden registreren. 

Mevrouw werkte als groepsleidster op een schoonmaakproject voor een middelgrote schoonmaakorganisatie. Leiding over een zestal schoonmakers en schoonmaaksters, waaronder haar dochter. Iedere werkdag werd de werkomgeving van de klant van het schoonmaakbedrijf weer opgefrist door het team. Totdat er wat klachten binnen druppelden bij mijn opdrachtgever, het schoonmaakbedrijf. De kwaliteit van het schoonmaakwerk ging achteruit. Sommige werkplekken werden niet meer ‘meegenomen’ in de dagelijkse rondes. Het leek wel of iemand er de kantjes vanaf liep.

Een eerste achtergrondonderzoek volgde, omdat de opdrachtgever vermoedde dat er meer aan de hand was. Al eerder waren er signalen opgepikt dat de projectleidster niet erg tevreden was, en enkele ziekmeldingen uit het recente verleden werden onder de loep genomen.

Het administratieve onderzoek leverde onvoldoende duidelijkheid op, reden voor de opdrachtgever om te besluiten een aantal observaties uit te laten voeren. Op de locatie van de klant werd bekeken hoe laat het personeel verscheen en weer vertrok, zodat gecontroleerd kon worden of deze aankomst- en vertrektijden overeen zouden komen met de tijdregistratie die moest worden bijgehouden. Al snel werd duidelijk waar de schoen wrong: er bleken met grote regelmaat slechts vijf in plaats van zes schoonmakers aan de slag te gaan. Meerdere malen werd vastgesteld dat de projectleidster niet op de locatie verscheen, terwijl haar aanwezigheid wel geregistreerd werd…

Bij aanvullende observaties werd vastgesteld dat de projectleidster tijdens haar reguliere werkuren, die ze ‘op papier’ op de locatie van de klant doorbracht, het plaatselijke winkelcentrum, de kapper en de woning van de buren bezocht. Fraude, dus. Spookpersoneel, wordt dit wel genoemd.

Een gesprek met de projectleidster leerde dat de dame in kwestie haar dochter steeds de aanwezigheidsregistratie liet verzorgen. Door deze vorm van fraude werden twee partijen benadeeld: de werkgever van mevrouw betaalde haar voor werk dat niet werd uitgevoerd, maar ook de klant betaalde te veel: 6 schoonmakers in plaats van 5….

Uiteraard werd de projectleidster blijvend ontheven van haar taken: ontslag op staande voet was het gevolg. Dochterlief is na een serieus gesprek tot de conclusie gekomen dat het beter was een andere werkomgeving te zoeken.

Heb je zelf het idee dat er binnen jouw bedrijf fraude wordt gepleegd? Bekijk dan snel hoe je frauduleus personeel kunt herkennen.

Interessant voor jouw netwerk?

Mijn nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter