Personeelslid gesnapt bij het plegen van tijdfraude

Tijdfraude van personeelslidTijdfraude, een kostbare aangelegenheid.

Een opdrachtgever, dienstverlener in de ‘B2B-markt’, vroeg om een onafhankelijk onderzoek door ons recherchebureau omdat er twijfel was gerezen bij de activiteiten van een personeelslid. Dit personeelslid (laten we hem ‘Jan’ noemen) zou, zo luidde de onderbuikgevoelens, niet alle contractueel overeengekomen uren werken op de vestiging van één van de relaties van de opdrachtgever. Bij deze relatie hangt een tijdregistratiesysteem, de bekende ‘prikklok’, waar aanwezigheid van personeel geregistreerd wordt. Ondanks het feit dat dit systeem de aanwezigheid van Jan keurig registreerde, en Jan volgens dit systeem keurig het normaal aantal uren werkte, kwamen er toch wat klachten over de productiviteit van Jan binnen. Mogelijk zou Jan tijdfraude plegen, zo was het vermoeden.

We voerden enkele observaties uit voor deze opdrachtgever. Al snel werd duidelijk hoe de vork in de steel zat. Jan, die op sommige dagen werd opgehaald door een collega, bleef op verschillende dagen gewoon thuis. Kennelijk haalde de collega dan het pasje van Jan eerst even op, want terwijl één van onze medewerkers bij Jan voor de deur stond, en zag hoe hij een pakketje van TNT in ontvangst nam aan de voordeur van zijn woning, registreerde het systeem bij de klant van onze opdrachtgever dat Jan ‘inklokte’…. Aan het einde van de werkdag registreerde het systeem dat de werkdag van Jan er weer op zat, terwijl onze observant zag dat Jan op dat moment in de supermarkt zijn avondeten bij elkaar zocht… Op het moment dat Jan zijn boodschappen uitpakte, stopte de collega voor de deur. Het korte bezoekje deed vermoeden dat het registratiepasje van Jan weer thuis werd afgeleverd.

Nadat dit soort gedragingen een paar keer waren geconstateerd, vonden wij het tijd voor een goed gesprek met Jan en diens collega. Onze opdrachtgever zorgde ervoor dat Jan onmiddellijk na dit gesprek voortaan thuis naar het tikken van zijn klok kon luisteren: ontslag op staande voet wegens gepleegde tijdfraude was het gevolg. De kosten van het uitgevoerde onderzoek werden op Jan verhaald. Zo werden het dure ‘snipperdagen’ voor Jan!

Interessant voor jouw netwerk?

Mijn nieuws blijven volgen?

Laat een reactie achter