Werkgever op de vingers getikt

 

Een werkgever is door de Kantonrechter Noord-Holland op de spreekwoordelijke vingers getikt nadat deze werkgever had besloten een onderzoek te laten verrichten naar de handel en wandel van een medewerkster welke met ziekteverlof was.

De werkneemster was met ziekteverlof, de werkgever had (om welke reden is onduidelijk) twijfels bij de oprechtheid van de ziekmelding. Daags na de ziekmelding (…!) heeft de werkgever de betreffende medewerkster laten volgen. De keuze viel hierbij op, zoals in het vonnis staat, een ‘onderzoeker die niet bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven‘. Nogal wiedes vervolgens dat de betreffende onderzoeker ook geen vergunning heeft, zoals verplicht in Nederland ingevolge de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). (Het verrichten van onderzoekswerkzaamheden, zonder in het bezit te zijn van een door de Minister verstrekte vergunning is strafbaar!)

Partij nep merkkleding

Het vonnis doet uit de doeken hoe deze ‘hobbyist’ vervolgens zijn bevindingen verwoordt, waarbij uit de citaten valt op te maken dat er van enige mate van objectiviteit en/of onafhankelijkheid geen sprake is. Zo lezen we bijvoorbeeld in het vonnis: “Op dat moment liep zij erg vrolijk de kapper [naam] binnen en ik constateerde dat zij een uitgroeibehandeling en coupe soleil kreeg. Na de behandeling van bijna twee uur hebben wij bevestigd gekregen dat zij inderdaad een afspraak had om 11.30 en dat de kapper niet het idee had dat [werkneemster] ziek was. Na haar uitgebreide kappersbezoek (…) kwam zij vol energie en verzorgd naar buiten en ging zij nog even bij haar moeder langs.” Het moge duidelijk zijn dat uitlatingen als deze van geen enkele professionaliteit op het gebied van onderzoek getuigen.

Het ontslag op staande voet dat de werkgeefster aan de werkneemster aanzegde is door de Kantonrechter teruggedraaid. Werkgeefster is veroordeeld tot de betaling van € 2.500,- wegens inbreuk op de privacy. Daarnaast dient de werkgever diverse andere kosten voor een bedrag van ruim € 5.000,= te betalen aan de werkneemster.  Ongetwijfeld zullen de diensten van de ingeschakelde hobbyist ook niet gratis zijn geweest. Goedkoop is duurkoop, zullen we maar zeggen.

Voorafgaand aan een onderzoek dient een onderzoeker zich te vergewissen van het gerechtvaardigd belang van een eventueel onderzoek. Daarnaast dienen proportionaliteit en subsidiariteit een rol te spelen in de keuzes die gemaakt worden. Het plaatsen van een GPS-baken onder een privé-voertuig, zoals in deze casus, is daarbij bijvoorbeeld uit den boze. Een goede advisering door een (goed) particulier onderzoeker of onderzoeksbureau zorgt voor de juiste keuzes en afwegingen, en voorkomt normaalgesproken een dure verrassing achteraf. Kiest u voor een recherchebureau? Kijk dan even iets verder, en ga in zee met een rechercheur of bureau met aantoonbare kennis en ervaring. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.

Laat een reactie achter