Onterecht ziekteverzuim

Home » Diensten » Arbeidsrecht » Onterecht ziekteverzuim

Een van de meest onderschatte vormen van interne fraude is het ongeoorloofd (frauduleus) ziekteverzuim. Ziekteverzuim kost het Nederlandse bedrijfsleven enorm veel geld; volgens MKB Servicedesk bedragen de kosten van een ziek personeelslid zo’n € 230,- tot € 400,- per dag. Tijdens een onderzoek bleek 29% van de ondervraagde werkgevers te maken te hebben met langdurig ziekteverzuim binnen de organisatie.

Langdurig ziek, dat is 4 weken of meer. Twintig werkdagen. Twintig werkdagen à € 230,-. Dat is dus € 4.600,-. Verdampt. Weg. Ten laste van de winst. Wat nou als die ‘zieke’ medewerker in de tussentijd elders bijklust? Of ‘gewoon’ met vakantie gaat? Of simpelweg wél gewoon blijkt te kunnen wat bij de ziekmelding als bijzonder hinderlijk werd genoemd? Wellicht is dat iets om te laten onderzoeken! Want behalve de financiële schade is de buikpijn die je er als ondernemer van hebt en het gemor binnen de organisatie minstens net zo vervelend!

Voorbeelden te over van dossiers waarin een personeelslid meende een loopje te kunnen nemen met de regels omtrent ziekteverzuim. We kennen allemaal wel de verhalen van de bouwvakker die tijdens ziekteverlof ‘gewoon’ op de steigers stond, maar de tandartsassistente die claimde niets te kunnen, oververmoeid te zijn en hele dagen te moeten slapen bleek tijdens observaties gewoon aan het dagelijks leven deel te kunnen nemen. Het meest frappante was wel dat zij met een groepje vriendinnen op vakantie ging naar Ibiza. De foto’s en videobeelden die tijdens een observatie op Schiphol gemaakt werden waren uiteindelijk de druppel: de arbeidsovereenkomst met de dame in kwestie werd na haar thuiskomst beëindigd.

Geregistreerd door:

autoriteit persoonsgegevens

Erkend door:

justitie erkend

Lid van:

bpob